Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu”nun ilk toplantısına katıldı. 8 Mart’ta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında kurulan bu kurul, ilk kez Dikmen Hakimevi’nde toplandı.
Bakan Göktaş, yaptığı konuşmada, bu adımın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde yürütülen kapsamlı bir vizyonun sonucu olduğunu belirtti. Kadınların toplumsal hayattaki konumunu güçlendirmeye yönelik stratejiler geliştirdiklerini, koordinasyon ve iş birliğiyle hizmetlerin etkinliğinin artırılacağını vurguladı.
Kadınların tarih boyunca medeniyetlerin inşasında önemli rol oynadığını dile getiren Göktaş, son 23 yılda kadınların hak ve fırsatlara erişimi için önemli reformların hayata geçirildiğini söyledi. Ayrıca kadın istihdamı ve girişimciliğini destekleyen çok yönlü politikalar uygulandığını, dijital beceriler ve yenilikçi sektörlerde kadınların etkinliğinin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Yeni kurulan koordinasyon kurullarının, kadınlara yönelik hizmetlerin yerelde daha etkili yürütülmesini sağlayacağını belirten Göktaş, 81 ilde vali başkanlığında oluşturulan kurullar aracılığıyla politikaların takip ve uygulanmasının sağlanacağını söyledi. Kadının güçlenmesinin toplumsal refah ve kalkınmanın temel unsuru olduğunu vurguladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadının güçlenmesinin adaletin gücünü artırdığını, kadınların haklarına saygı gösterilmediği toplumlarda sürdürülebilir huzur ve kalkınmanın mümkün olmadığını ifade etti. Son yıllarda kadın haklarını güçlendiren birçok yasal düzenleme yapıldığını belirten Tunç, yargıda kadınların artan temsil oranına dikkat çekti. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için hukuki altyapı ve adli destek hizmetlerinin güçlendirildiğini aktardı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitimdeki okullaşma oranının 2002’den bu yana büyük artış gösterdiğini, kadınların eğitim hayatındaki başarılarının kadınların güçlenmesi açısından kritik olduğunu söyledi. Bakanlık olarak kız çocuklarının eğitime tam katılımı için yoğun çaba harcadıklarını ve yaygın eğitimle kadınların mesleki becerilerinin artırıldığını anlattı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise TÜBİTAK aracılığıyla 23 yılda 200 bin kadın araştırmacıya 22,4 milyar lira destek sağlandığını belirtti. Kadınların bilim, teknoloji ve girişimcilikte önemli başarılar elde ettiğini, girişimcilik ekosisteminde kadınların etkin rol oynadığını ifade etti. Kadın istihdamı ve girişimciliğinin artırılması için pozitif ayrımcılık politikalarının uygulandığını, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
Toplantı, kadınların toplumsal hayatta daha görünür, etkin ve eşit olmalarını sağlamak amacıyla kurumlar arası koordinasyonun güçlendirilmesi ve politikaların yerelde etkili uygulanması yönündeki kararlılıkla sona erdi.